İzmir Menemen'in vazgeçilmez lezzeti: Emiralem çileğinin hasadı başladı

İzmir Menemen'in vazgeçilmez lezzeti: Emiralem çileğinin hasadı başladı
Mis gibi kokusu ve lezzetiyle dikkat çekiyor. Emiralem çileği hasadına bu yıl daha erken başlandı.

İzmir'in Menemen ilçesine bağlı Emiralem Mahallesi'nde çilek hasadı, havaların sıcak geçmesi nedeniyle bu yıl erken başladı. Emiralem çileği, kokusu ve aromasıyla Türkiye genelinde ilgi görürken, İzmir'de 4 bin dekar alanda yetiştirilen çilek, lezzeti ve uzun raf ömrüyle dikkat çekiyor. Emiralem çileğinin tarladan 30-35 liraya çıktığı belirtildi.

Sıcak Hava Erken Olgunlaşmasına Neden Oldu

Emiralem çileği, bölgenin iklimi ve toprak özellikleri sayesinde tat ve kalite bakımından öne çıkıyor. Sweet Charlie, Rubygem, Camarosa, Fortuna ve Monterey gibi çilek türleri burada yetiştiriliyor. Bu yıl hava sıcaklıklarının yüksek olması, açık alandaki çileklerin de erken olgunlaşmasına yol açtı. Bu sebepten dolayı da açık alanda üretilen çileklerin hasadı da örtü altıyla aynı dönemde başladı.

İzmir Menemen'in vazgeçilmez lezzeti: Emiralem çileğinin hasadı başladı

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Emiralem bölgesinin çilek yetiştirmeye uygun olduğunu ve hasat sürecinin yoğun emek gerektirdiğini ifade etti. Şahin, sıcak havaların çileklerin erken olgunlaşmasına neden olduğunu, ancak bu durumun rekoltede bir miktar düşüşe yol açtığını söyledi. Rekolte kaybının yüzde 30'lara kadar ulaşabileceğini belirten Şahin, fiyat yüksekliğinin çiftçileri mutlu ettiğini dile getirdi.

Kentte 13 Bin Tonun Üzerinde Çilek Yetiştiriliyor

Üretici Fatma Aydın, çileğin lezzetinin bölgenin toprağından mı yoksa bakımından mı kaynaklandığını bilmediğini fakat Emiralem çileğinin çok lezzetli olduğunu vurguladı. Aydın, hasadın erken başlamasının üreticiler için iyi bir durum olduğunu, sıcak havaların çilekleri daha tatlı hale getirdiğini belirtti.

İzmir'de üretilen çileğin yarısı Emiralem'den sağlanırken, kentte toplamda 13 bin tonun üzerinde çilek yetiştiriliyor. Çilek, taze tüketim dışında reçel, marmelat ve kuru gıda olarak da tercih ediliyor. Üreticiler, uygun hava koşulları sayesinde çilek üretiminin devam edeceğini umuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.