Per. Mar 28th, 2024

Araştırmacılar, yapımında 20 yılı aşkın bir süredir var olan bir teknolojinin potansiyel kullanımlarını ve faydalarını dört gözle bekliyorlar.

Yeni aşı platformu çeşitli bulaşıcı hastalıklara ve kanserlere karşı güçlü bir savunma sağlayabilir. Daha düşük dozda kullanılabildiği için diğer haberci RNA (mRNA) tedavilerine göre daha az yan etkiye sahip olabilir.

San Diego, California’da Arcturus Therapeutics ve merkezi Melbourne, Avustralya’da bulunan bir biyoteknoloji firması olan ortağı CSL tarafından geliştirilen yeni yetkili aşı ARCT-154, klinik testlerde güçlendirici olarak kullanıldığında, virüsle savaşan antikorların daha yüksek seviyelerini tetikledi. 1 standart mRNA COVID-19 aşısından daha uzun süre vücutta dolaşan bir aşıydı.

Araştırmacılar 20 yılı aşkın süredir saRNA aşılarını gerçeğe dönüştürmeye çalışıyorlar. CSL’de RNA program lideri ve geçen ay sektörün politika önceliklerini ilerletmek için kurulan bir savunuculuk kuruluşu olan Alliance for mRNA Medicines’in başkan yardımcısı Roberta Duncan, “Bu platform için ilk onayı getiren olmak oldukça büyük bir olay” diyor .

saRNA aşıları geliştiren San Diego, California’daki Replicate Bioscience şirketinin CEO’su ve kurucu ortağı Nathaniel Wang, “Bu, saha için inanılmaz derecede geçerli” diyor. Devam eden gelişmelerle birlikte saRNA teknolojisinin, çeşitli terapötik bağlamlarda geleneksel mRNA’nın yerini giderek daha fazla alacağını tahmin ediyor. Wang, “Potansiyelinde daha fazla çok yönlülük var” diyor.

Güçlendirildi

Bu çok yönlülük benzersiz özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Geleneksel mRNA tabanlı COVID-19 aşıları, esas olarak düzenleyici dizilerle çevrelenen viral bir proteine ​​yönelik genetik talimatlardan oluşur. Bir hücrenin mekanizması, bu talimatlar devam ettiği sürece proteini üretir ve antijen olarak bilinen bu protein, bir bağışıklık tepkisini uyarır. Bunun tersine, saRNA aşıları, antijen kodlayan RNA’nın replikasyonu ve sentezi için gerekli genleri entegre ederek bir adım daha ileri giderek aşının hücrelerin içinde üretilmesi için etkili bir biyolojik baskı makinesi oluşturur.