İzmir çöl tozunun etkisi altına girdi

İzmir çöl tozunun etkisi altına girdi
Türkiye, son bir haftadır Libya’dan gelen sıcak çöl rüzgarlarının etkisi altında. Batı bölgelerinde sıcaklıkla birlikte çöl tozları da görülüyor. İstanbul, İzmir, Antalya, Bolu, Tekirdağ ve Muğla gibi şehirlerde çöl tozunun yol açtığı görüş mesafesi kısıtlılığı ve hava kalitesindeki düşüş gözlemlendi. Uzmanlar, küresel ısınmanın etkileriyle bu tip meteorolojik olayların gelecekte daha sık yaşanabileceğini belirtiyorlar. Beklentiler, çöl tozlarının batı bölgelerinde birkaç gün daha etkili olacağı yönünde.

Türkiye’nin pek çok şehrinde, toz taşınımı sebebiyle görüş mesafesi kısalıyor ve hava kalitesi düşüyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün toz taşınımı konusunda yaptığı uyarıya göre, 17 şehir için sarı alarm verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’nın verilerine bakılırsa, ülkenin çeşitli yerlerinde toz taşınımının atmosferdeki partikül madde miktarını artırarak hava kalitesini olumsuz etkilediği belirlendi.

İSTANBULDA TOZ AŞIMI

Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği metreküp başına 50 mikrogramlık partikül madde limiti, birçok şehirdeki iyi seviyelerden 50-100 mikrogram arasındaki orta seviyelere yükseldi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi’nde görev yapan Prof. Dr. Murat Türkeş, kum ve toz taşınımının arkasında yatan sebeplerin atmosferdeki olaylar olduğunu belirtti. 

Türkeş, kum ve toz fırtınalarının, güçlü yerel rüzgarların etkisiyle toprağın yükselerek atmosfere karışmasından kaynaklandığını ifade etti ve Türkiye’nin yanı sıra çevre coğrafyaların da Sahra Çölü’nden gelen ve Ortadoğu ile Arabistan Yarımadası’ndan esen rüzgarlardan etkilendiğini söyledi.

Prof. Dr. Murat Türkeş’in açıklamalarına göre:

“Orta enlem ve alçak basınç sistemleri tarafından tetiklenen fırtınalar, bu bölgelerde sıcak güney rüzgarlarıyla birleşerek toz taşınımını meydana getiriyor. Şu an Balkanlar ve Batı Anadolu üzerinde, hem alçak hem de orta seviyedeki bulutlar eşliğinde toz taşınımı yaşanıyor. Bu durum, kuru toz olarak birikme ya da yağışla birlikte yeryüzüne düşme şeklinde gerçekleşebilir. Tozun etkisi 24 saat içerisinde azalacak, ancak Ege ve Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu’nun Suriye sınırı bölgelerinde 1-2 gün daha devam edecek.”

İZMİR'DE ÇÖL TOZU

İzmir’de çöl tozunun etkisini göstermeye başlamasıyla birlikte, şehirde görüş mesafesi azaldı ve hava kalitesi düşüş gösterdi.

Aynı şekilde, Tekirdağ ve Muğla’da da tozun etkisiyle görüş mesafesinde kısıtlamalar ve hava kalitesinde düşüşler yaşanıyor.

HAVA DURUMU HAKKINDA

İSTANBUL'DA ÇÖL TOZU

Öğleden Sonra Başlayan Toz Bulutları İstanbul, öğleden sonra başlayan çöl tozunun etkisiyle kaplandı. Boğaz çevresinde görüş mesafesi azalırken, şehrin hava kalitesinde de düşüş yaşandı.

KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİ

Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Türkeş, iklim değişikliğinin etkisi altında Ortadoğu ve Güneybatı Asya’da kum ve toz fırtınalarının arttığını vurguladı. Toz tabakasının şehri sarmasıyla hava kalitesinin düştüğüne dikkat çeken Türkeş, gelecekte bu durumun daha da sık yaşanabileceğini belirtti.

GELECEĞE DAİR ÖNGÖRÜLER

Türkeş’in ifadelerine göre, yapılan araştırmalar Kuzey Afrika, Orta Doğu, Suudi Arabistan ve Güney Batı Asya’da toz fırtınalarının sayısında artış olduğunu gösteriyor. Küresel ısınma ve artan kuraklıkla birlikte, Türkiye’nin batı ve güney bölgelerinin toz taşınımından daha fazla etkileneceği öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.